Eikö sen sähkörasian pitänyt olla juuri tässä?

Rakennustyömaan dokumentointi − Rakennus- ja remontointisuunnitelman seuraaminen on tärkeää. Jotta suunnitelmaa voitaisiin noudattaa, on rakentajan pakko mitata ja dokumentoida.

Yhdellä mittauksella ei päästä pitkälle. Ei riitä, että esimerkiksi sähkörasian paikka on mitattu. Seuraavassa työva iheessa voidaan joutua selvittämään, missä kulmassa putkitus tai johdotus on tehty. Jos myöhemmässä työvaiheessa on pakko porata kiinnitysruuveja lattiaan, olisi lattialämmityksen vastuslangan sijainti syytä tietää.

Rakentajalla on aina kiire ja työmaalla on väkeä niin, että kypärät kolisevat. Kiireessä dokumentointi jää jalkoihin. Timpuri yrittää kommunikoida sähkömiehen kanssa kirjoittamalla post-it lappuja. Sähkömies kirjaa muutostöitä sähkösuunnitelmaan. Putkimies tekee massalistan ja työsuunnitelman ruutuvihkoon. Rappaaja ei kirjaa muistiinpanoja ollenkaan.

Valtavasti valokuvia ja muistilappuja, joista et muista parin päivän jälkeen mihin ne liittyvät?

Kun kaikki sähkötyöt on saatu putkitusten ja johtojen vedon osalta ajallaan tehtyä ja on aika oikaista ja tasoittaa seinät, huolellinen rakentaja ottaa paljon valokuvia. Kun rakenteet ovat esillä, kannattaa tärkeimmistä asioista tehdä piirustus tai ainakin merkitä mitat ylös. Valokuvaus on haastavaa, koska kuvia on syytä ottaa ainakin kaikista sähkörasioista, käyttövesiputkista, viemäreistä, lattialämmityksestä, sisäkaton rakenteista sekä kaikista muista kohdista, joista et ole varma pitääkö niitä kuvata. Vanhan rakentajan viisauden mukaan kaikki se, mikä jää jonkin taakse, on syytä valokuvata ja mitata. Hirvittävän urakan jälkeen työpöydälläsi on epämääräinen pino muistilappuja, vihkoista revittyjä sivuja, rakennus- ja rakennepiirustuksia, detaljikuvia ja muistit täynnä oleva kamera.

Tämän jälkeen rakennushankkeen rakennuttajana lataat kameran muistikortista kaikki kuvat koneelle, teet varmuuskopiot ja merkitset ylös mitä mikin kuva esittää. Katsellessasi kuvia et enää itsekään muista, että oliko se viides valkoisesta seinästä otettu valokuva alakerran käytävältä otettu vai kuitenkin yläkerran ison makuuhuoneen seinästä. Jos rakennat suurempaa rakennuskohdetta, kuten rivitaloa, on suorastaan varmaa, että kuvat menevät sekaisin. Muistilappujen kanssa on ihan sama tilanne. Mitä enemmän muistiinpanoja on tehty, sitä todennäköisemmin ne menevät sekaisin.

Maksun aika tulee kun seinät on saatu rapattua tai maalattua, ja on aika kaivaa sähkörasiat esiin kalustamista varten. Sähkömies ottaa esille muistiinpanosi, mittanauhan ja vasaran. Ensimmäiset mitat ovat helposti tulkittavissa ja yhdellä kevyellä napautuksella asentaja saa sähkörasioiden suojan pilkistämään seinästä esille.

Kun kojerasia on hukassa, näyttää vasta maalattu seinä tältä.

Nyt on kolmannen sähkörasian vuoro! Asentaja ottaa muistiinpanot esille ja huomaa, että lyijykynä muistiinpanovälineenä ei välttämättä ole parhaimmasta päästä. Ei selviä onko seuraava sähkörasia 2,73m vai 2,13m päässä. Asentaja miettii hetken aikaa ja päättää kokeilla sitä 2,73m. Sähköalan ammattihenkilö kumauttaa vasaran seinää vasten. Kojerasian suojusta ei näe, joten reikää suurennetaan. Sähkörasiaa ei näy mistään. Seinässä on nyt iso reikä. Ehkä se olikin se 2,13m? Asentaja toistaa vasaraliikkeen, eikä vieläkään löydä sähkörasiaa.

Virheelliset mitat tulevat kalliiksi

Rakennuttajana hengität syvään ja lasket. Sähköasentajan turha työ maksaa 70 euroa tunnilta, ja rappaaja vaatii 48,50 € plus matkakorvaukset. Huolellisena rakennuttajana olet ottanut gigabiteittäin valokuvia, joten yrität tietokoneesi muistia penkomalla pelastaa budjettisi. Tuhansista valokuvista asia ei kuitenkaan selviä, joten ryhdyt asentajan apumieheksi ja poraat asennuskorkeudelta seinän täyteen pieniä reikiä. Kun kojerasia ei näinkään löydy, tutkit valokuvia uudestaan. Nyt, satoja euroja budjettisi ylittäneenä, huomaat että olet vahingossa ottanut väärän valokuvan. Alat nyt myös miettiä, että onko mitta alun perinkään otettu oikealta vasemmalle vai sittenkin toisinpäin? Otat mitan seinästä vasemmalta oikealta, koputat varovasti kädelläsi ja sähkörasian kaiku vastaa. Näin se ”hukkunut” sähkörasia löytyy ja sähköasentaja pääsee jatkamaan keskeytynyttä työtään.

Rakennustyömaan dokumentointi

Myöhemmin kuulet, että tältä kaikelta oltaisiin voitu välttyä hyvin yksinkertaisella ja tehokkaalla tavalla. Rakennustyömaan eri vaiheista olisi voitu tehdä 3D-mallinnus Matterportin Pro2 3D -kameralla. Mallinnus olisi säästänyt aikaa, rahaa sekä esimerkkitapauksessa myös seiniä. Matterportin kameralla pystyy helposti kuvaamaan isompiakin kohteita hyvin nopeasti ja Matterportin ohjelmalla pystyy helposti myös lisäämään Mattertageja, johon voi lisätä kommentteja siitä, mitä kuvassa on esillä. Voit myös helposti mitata etäisyyksiä ohjelman avulla. Enää ei tarvitse ottaa satoja kuvia, kun kaikki saa mahduttua yhteen 3D-mallinnukseen. Myös muistiinpanot pysyvät hyvin tallessa, kun voit suoraan myös tarkistaa mittaukset Matterportin ohjelmalla ja merkitä ne ylös Mattertägeillä.

Matterportin ohjelmalla pystyy helposti lisäämään Mattertageja, johon voi lisätä kommentteja siitä, mitä kuvassa on esillä.

3D-mallin etu on siinä, että sen avulla voidaan kuvata suuri määrä itsestään organisoituvaa tietoa. Perinteisten valokuvien järjestäminen ja dokumentointi on työlästä. Valkoinen seinä näyttää valokuvassa valkoiselta seinältä ja samanlaisia seiniä voi olla useita. 3D-mallissa tiedät aina, mikä seinä on missäkin. Kuvaajan ei myöskään tarvitse ennalta arvata mikä kuva osoittautuu myöhemmin kullanarvoiseksi. Valokuvaaja kuvaa vain seiniä, Matterportilla kuvaava taltioi kuvat seinien lisäksi myös lattioista ja katoista. 3D mallinnus ei jätä dokumentointia hyvän arvauksen varaan. Tarvittava tieto löytyy mallista. Rakennustyömaan dokumentointi on Matterportin avulla todella nopeaa ja helppoa.

Taloprojekti

Geotrim Oy maahantuo, markkinoi ja myy Matterportin tuotteita Suomessa.

Huomioithan, että rakentaminen on hyvin valvottua Suomessa. Rakennusvalvonta edellyttää eri työvaiheiden dokumentointia kuvaamalla. Sähkötyöt ovat luvanvaraisia, edellyttävät sähkötöiden johtajaa ja S1 tai S2 -lupaa. Sähköturvallisuutta koskevia määräyksiä voit tarkistaa sähköturvallisuuslaista (410/1996) sekä Kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksessä sähköalan töistä (516/1996).

Vastaa