Matterport päivittää kiinteistöalan 2020-luvulle

3D-mallin avulla asuntonäyttö onnistuu 24/7, sillä ostaja voi virtuaalisesti ”kävellä” myytävässä asunnossa itselleen sopivana aikana. Aikaa, vaivaa ja rahaa säästyy.

Vuosittain Suomessa ostetaan kymmeniä tuhansia asuntoja.  Yksittäiselle henkilölle asuntokauppa on hänen elämänsä suurin ostos. Myyjän kannalta oleellinen kysymys on se, mikä saa ostajan valitsemaan juuri sen tietyn kohteen kodikseen? Usein valintakriteerinä on sijainti. Ostajan kannalta alue on monella tapaa valmiiksi annettu, eikä sitä voi toiseksi asuntokaupassa vaihtaa. Myyjän kannattaa keskittyä siihen, millä tietylle alueelle jo valikoitunut asiakas saadaan ostamaan juuri se myytävänä oleva asunto.

Nykyään suurin osa ostettavista tai vuokrattavista asunnoista löytyy netistä. Jo muutamalla klikkauksella saa selville millaisia myytäviä tai vuokrattavia kohteita löytyy miltäkin alueelta.

Lähes kaikista kohteista löytyy perustietojen lisäksi myös valokuvia. Kalliimmista kohteista saattaa lisäksi olla videoita ja luksuskohteista myös ilmasta otettuja valo- ja videokuvia. Valistunut ostaja katsoo verkosta jo valmiiksi ne kohteet, joista on eniten kiinnostunut.

Tarjonta on valtavaa. Tänäänkin löytyy Oikotie.fi sivulta tuhansia kohteita vain pelkästään Helsingin alueelta. Potentiaaliselle ostajalle tästä määrästä seuraa ongelma: miten löydän tarjonnasta itselleni sopivan. Valokuvilla on suuri merkitys ostopäätökseen. Sen vuoksi kuvaukseen panostetaan. Kuvaajat ovat usein ammattilaisia ja asunnot stailataan.

Parhaista stailausyrityksistä huolimatta paraskin valokuva antaa asunnosta vain suppean kuvan. Kaksiulotteisessa kuvassa ei voi liikkua eikä valokuvan katseleminen saa aikaan asunnossa olemisen tunnetta, jota henkilökohtaisella käynnillä kokisi. Kiinteistövälittäjän tehtäviin kuuluu kuitenkin luoda realistinen mielikuva asunnosta. Perinteisten asuntonäyttöjen ongelmana on, että näyttöihin kuluu paljon aikaa. Tietty näyttöaika ei välttämättä sovi kaikille potentiaalisille ostajille. Yksityisnäyttöjen järjestäminen lisää kustannuksia. Ostotoimeksiantojen tekeminen taas jää ostajan maksettavaksi.

Asuntonäyttö virtuaalisesti

Matterportin Pro2 3D-kameralla voi tehdä asuntonäytön, joka on esillä 24/7. Kiinteistövälittäjä voi helposti ja nopeasti kuvata kohteen itse. 3D-mallissa asuntonäyttö tarkoittaa virtuaalikierrosta asunnossa. Tietokoneen näytön lisäksi virtuaalikierroksen voi tehdä myös virtuaalilasien avulla. Asuntonäyttö tuntuu virtuaalilaseilla entistä todentuntuisemmalta.

Myyjälle visualisoinnista on merkittävää etua. Virtuaalikierrokselle voi tehdä myös Mattertägejä. Mattertägin avulla voidaan tuoda lisäinformaatioita kohtiin, joista olisi hyvä tietää enemmän. Esimerkiksi jos asunnosta puuttuu sauna, mutta kerrostalosta löytyy taloyhtiön sauna, niin siitä voi kertoa Mattertägin avulla. Matterportin ohjelmalla pystyy myös nimeämään huoneita.

 

Nukkekotinäkymä auttaa hahmottamaan asunnon

Matterportin Pro2 3D-kameralla saa nukkekotinäkymän, leikkauskuvan, joka auttaa hahmottamaan asuntoa kokonaisuutena. Dollhouse-näkymä Matterportin Pro2 3D-kameralla.

Perinteinen valokuvaus tai muu kaksiulotteinen ratkaisu ei pysty näyttämään asuntokerroksia samalla tavalla kuin nukkekotinäkymä, hissityökalu ja kyky kulkea kiinteistön läpi (walkthrough).