Matterportin 360° kuvan lisääminen 3D-tilakierrokseen

Innovatiivisena teknologiayrityksenä Matterport kehittää järjestelmiään jatkuvasti. Tämän kuukauden uutuus on 360 asteen kuvan lisääminen 3D-tilakierrokseen. Matterport julkaisi uuden 3D Showcase 3 betaversion.

Kokeilimme betaversiota käytännössä. Kuvauskohteenamme käytimme Suomen Luontokeskus Haltiaa.


360° kuvanäkymä Suomen Luontokeskus Haltian parvekkeelta.

360°-näkymät eroavat 3D-skannauskuvista siten, että niistä löytyy pelkästään visuaalista tietoa, kun taas 3D-skannauskuvista on visuaalisen tiedon lisäksi syvyystietoja.

360° kuvat eivät vaikuta nukkekotinäkymään, eivätkä ne liity automaattisesti muihin skannauspisteisiin. Virtuaalikierrokseen voi kuitenkin manuaalisesti lisätä 360-asteen kuvia.  Matterport suosittelee 360-asteen näkymiä ulkotiloista tai hyvin aurinkoisista sisätiloista, missä auringonvalo voisi häiritä 3D-kuvauksen laatua.

Matterportin SaaS (Software as a Service) -mallin, eli keskitetyn pilvipalvelustrategian ansiosta, Matterport voi tarjota usein päivityksiä ilman, että käyttäjän tarvitsisi murehtia päivitysten lataamisesta. Jotta tämä betaversio avautuu oman Matterport-tilasi kohdalla, muista ottaa muutama 360° kuvaa kohteesta ennen kuin lataat sen pilvipalveluun.

Matterportin pilvipalvelusta valitsimme Luontokeskus Haltian Matterport-tilan ja otettiin uusin editointiversio käyttöön painamalla vasemmasta yläkulmasta olevaa ”3D Showcase” ja painamalla päälle-painiketta.

Seuraavaksi 3D-Showcase tekstin alapuolelta löytää kuutio- ja kynäsymbolin. Kynäsymbolia painamalla aukeaa 360° kuvagalleria, josta löytyy helposti kaikki ottamasi 360° kuvat. Hyvin näppärää! Tämän jälkeen pystyy helposti siirtämään kuvat 3D-mallinnuksen pohjapiirrosnäkökulmassa oikeisiin kohtiinsa. Sitten vielä tarkistetaan kuvat, poistetaan tai muokataan kuvan suuntaa ja lopuksi julkaistaan.

Tämän jälkeen voidaan avata Workshop-näkymä oikeasta alakulmasta olevasta ikonista. Sen jälkeen pystyy perinteiseen tapaan muokkaamaan 3D-tilaesittelyä esimerkiksi lisäämällä siihen halutunlainen Highlight Reel. Highlight Reel on teaser-video, jonka saa tehtyä mistä vain Matterport-tilasta. Haltian kuvauksissa skannauspisteitä on vastoin Matterportin suosituksia yli 200. Testiä varten päätimme, että näillä mennään! Ajatuksena oli kokeilla, selviääkö Matterport-tila 277 skannauspisteestä. Vastaus on: kyllä. Suuri tietomäärä vaati kuitenkin aikaa. 3D-mallinnus raksutti Matterportin pilvipalvelussa koko yön, mutta oli jo heti aamulla käyttövalmis. Aika on syytä ottaa huomioon kiireellisissä projekteissa.

Kun kaikki on valmista, eli on myös muistettu julkaista kaikki tehdyt muutokset, jännitys tiivistyy! Mitenköhän 3D-virtuaaliesitys toimii 360° kuvien kanssa? Pääseekö 3D-virtuaaliesityksessä helposti liikkumaan myös Luontokeskus Haltian terassilla ja parvekkeella?

Täältä pääset kurkistamaan mitä saatiin aikaiseksi tällä kertaa: