Innovatiivisena teknologiayrityksenä Matterport kehittää järjestelmiään jatkuvasti. Tämän kuukauden uutuus on 360 asteen kuvan lisääminen 3D-tilakierrokseen. Matterport julkaisi uuden 3D Showcase 3 betaversion. Matterportin Pro2 3D-kameralla 360° kuvaus ei ole mitään uutta, mutta 360° kuvan lisääminen suoraan 3D-virtuaalikierrokselle on!

Kokeilimme betaversiota käytännössä. Kuvauskohteenamme käytimme Suomen Luontokeskus Haltiaa, joka on tunnettu hyvin näyttävästä arkkitehtuuristaan, hienoista Nuuksion maisemista ja hyvästä yläkerran ravintolastaan. Tämän lisäksi Haltiasta löytyy terassi ja parveke. Niistä pääsee nauttimaan Suomen komeimpiin kuuluvasta näköalasta. Haltia on lähes täydellinen kohde Matterportin 360° Betaversion testausta varten!

360° kuvanäkymä Suomen Luontokeskus Haltian parvekkeelta.

360° kuvanäkymät eroavat 3D-skannauskuvista siten, että niistä löytyy pelkästään visuaalista tietoa, kun taas 3D-skannauskuvista on visuaalisen tiedon lisäksi syvyystietoja.

360° kuvanäkymät eivät vaikuta nukkekotinäkymään, eivätkä ne liity automaattisesti muihin skannauspisteisiin. Virtuaalikierrokseen voi kuitenkin manuaalisesti lisätä 360 asteen näkymät.  Matterport suosittelee 360 asteen näkymiä ulkotiloista tai hyvin aurinkoisista sisätiloista, missä auringonvalo voisi häiritä 3D-kuvauksen laatua.

Matterportin SaaS (Software as a Service) -mallin, eli keskitetyn pilvipalvelustrategian ansiosta, Matterport voi tarjota usein päivityksiä eikä käyttäjän tarvitse murehtia uusien päivitysten lataamisesta. Myös Suomen Luontokeskus Haltian 3D-tilaesityksen kohdalla Matterport tarjosi ensimmäisenä uusinta 3D Showcase 3 betaversiotaan. Jotta tämä betaversio avautuu oman Matterport-tilasi kohdalla, muista ottaa muutama 360° kuvaa kohteesta ennen kuin lataat sen pilvipalveluun.

Matterportin pilvipalvelusta valitsimme Luontokeskus Haltian Matterport-tilan ja otettiin uusin editointiversio käyttöön painamalla vasemmasta yläkulmasta olevaa ”3D Showcase” ja painamalla päälle-painiketta.

Seuraavaksi 3D-Showcase tekstin alapuolelta löytää kuutio- ja kynäsymbolin. Kynäsymbolia painamalla aukeaa 360° kuvagalleria, josta löytyy helposti kaikki ottamasi 360° kuvat Haltiasta. Hyvin näppärää! Tämän jälkeen pystyy helposti siirtämään kuvat 3D-mallinnuksen pohjapiirrosnäkökulmassa oikeisiin kohtiinsa. Sitten vielä tarkistetaan kuvat, poistetaan tai muokataan kuvan suuntaa ja lopuksi julkaistaan.

Tämän jälkeen voidaan avata Workshop-näkymä oikeasta alakulmasta olevasta ikonista. Sen jälkeen pystyy perinteiseen tapaan muokkaamaan 3D-tilaesittelyä esimerkiksi lisäämällä siihen halutunlainen Highlight Reel. Highlight Reel on teaser video, jonka saa tehtyä mistä vain Matterport-tilasta. Haltian kuvauksissa skannauspisteitä on vastoin Matterportin suosituksia yli 200. Testiä varten päätimme, että näillä mennään! Ajatuksena oli kokeilla, selviääkö Matterport-tila 277 skannauspisteestä. Vastaus on selvä: kyllä, Matterport-tila pelittää. Suuri tietomäärä vaati kuitenkin aikaa. 3D-mallinnus raksutti Matterportin pilvipalvelussa koko yön, mutta oli jo heti aamulla käyttövalmis. Aika on syytä ottaa huomioon kiireellisissä projekteissa.

Kun kaikki on valmista, eli on myös muistettu julkaista kaikki tehdyt muutokset, jännitys tiivistyy! Mitenköhän 3D-virtuaaliesitys toimii 360° kuvien kanssa? Pääseekö 3D-virtuaaliesityksessä helposti liikkumaan myös Luontokeskus Haltian terassilla ja parvekkeella?

Täältä pääset kurkistamaan mitä saatiin aikaiseksi tällä kertaa:

 

 

Kirjoittaja: Juliane Jokinen, Myynti- ja Markkinointikoordinaattori, Geotrim Oy

Geotrim Oy toimii Matterportin maahantuojana Suomessa.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *