Putkiremonttikohde ennen ja jälkeen

Remonttikohde ennen ja jälkeen. On elokuun alku ja kävelen Helsingissä Kalliossa, joka on yksi Helsingin halutuimmista asuinalueista. Tarkoituksenani on tutustua siellä yksiöön ja tehdä siitä Matterport 3D-malli. 

Saavun hyvissä ajoin. Tapaan sisustusarkkitehti Sirja Salokannan putkiremonttikohteessa, jota Salokanta on suunnitellut. Talo on tyhjä asukkaista. Kerrostalon kaikki asukkaat ovat joutuneet muuttamaan putkiremontin alta pois. Astumme käytävään ja nousemme oikeaan kerrokseen. Yksiöksi asunnon pohjaratkaisu tuntuu järkevältä. Tuleva kylpyhuone on heti ensimmäisenä oven vieressä. Näky on aika karu, sillä kylpyhuone on laattoja ja lattiaa myöten tyhjennetty putkiremontin vuoksi.

Tulevaan keittiöön/makuuhuoneeseen astuessa huone vaikuttaa valoisalta putkiremontista huolimatta. Vaikka huonekaluja ei ole, tuntuu asunto hieman ahtaalta. Suunnittelijan mukaan tämä johtuu siitä, ettei huonekaluja vielä ole. Mikä tahansa tila tuntuu pienemmältä tyhjänä. Suunnittelijan silmät säihkyvät, kun hän kertoo suunnitelmistaan. Putkiremontin jälkeen asunto on todella hieno; ainakin näin suunnittelija väittää. Itse katson ympärilleni silmät päässä pyörien. Hänen visionsa kuulostavat hyviltä, mutta itse putkiremonttia katsellessani pääni lyö vaan tyhjää. En osaa kuvitella valmista remonttia.

Otan kolmijalan esille ja laitan Matterportin Pro2 3D-kameran paikoilleen. Sisustusarkkitehti tulee ihmettelemään kameraa. Hänellä on aikaisempaa kokemusta pelkästään 360 asteen kameroista. Salokanta innostuu myös itsekin kuvaamaan asuntoa Matterportin 3D-kameralla.

Sisustusarkkitehti Sirja Salokanta kuvaamassa Matterport Pro2 3D-kameran kanssa.

Rakentajalle ja suunnittelijalle Matterportin 3D-kamerajärjestelmä on oiva työkalu dokumentointia varten. Tämä johtuu siitä, että Matterportissa jokainen skannauspiste on aikaleimattu, valokuvia ei voi muokata ja mitat ovat tarkkoja 1% tarkkuudella. Matterportin 3D-tilaesitystä eikä siitä otettavia mittoja ei voi muokata. Tässä kohteessa ideana oli nimenomaan dokumentoida asunnon muodonmuutos putkiremontista trendikkääksi yksiöksi.

Yleensä putkiremontilla tarkoitetaan koko talon viemäriputkien ja niihin liittyvien laitteiden uusimista sekä viemäriputken sisäpuolen pinnoittamista. Putkiremontin yhteydessä uusitaan usein koko talon sähkö- ja telejärjestelmät. LVI-asennusalan toimiala- ja työnantajajärjestön LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n mukaan putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla keskimäärin noin 700 noin €/m2, kun taas muualla Suomessa noin 400 €/m2.

Putkiremontti on kallis – Siksi on syytä dokumentoida putkiremontin eri vaiheita jo alusta pitäen. Matterportin 3D-tilaesityksellä kykenee suurentamaan ja katsomaan tiettyjä yksityiskohtia eri suunnista. Pienetkin yksityiskohdat tulevat esiin. Kohteeseen voi milloin tahansa tehdä aikamatkan menneisyyteen ja tarkistaa sen aikainen tilanne uudelleen. Joskus paikan päällä ei huomaa tai muista yksityiskohtia, jotka osoittautuvat hyvin tärkeiksi tulevaisuudessa. Hyvällä dokumentoinnilla voidaan myös varmistaa, että kaikki remonttivaiheet on tehty oikein.

Täältä pääset matkustamaan ajassa taaksepäin ja vilkaisemaan miltä yksiö näytti putkiremontin aikana:

Suunnittelijan mukaan asunto on muuttovalmis vuoden loppuun mennessä. Asunto tulee näyttämään entiseen nähden kuin yö ja päivä – muutos tulee olemaan valtava. Sisustusarkkitehdin suunnitelmassa kaikki pinnat on uusittu lattiaa ja seinää myöten sekä alakatto on laskettu alas kohdevalojen mahdollistamiseksi. Suunnitelmaan kuuluu myös uusi keittiö ja kylpyhuone. Ne on varta vasten toteutettu asukkaan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Asukas toivoi myös mahdollisuutta ripustaa viherköynnöksiä kattokiinnityksellä. Tätä varten kattoon lisätään koolaukset 30 cm välein (K-300). Näin katosta roikkuville viherkasveille löydetään mahdollisimman hyvä ja turvallinen ripustusalusta.  Tästä päätellen luvassa on kukkiva yksiö, kuin vihreä keidas keskellä kaupunkia.

Muutaman kuukauden kuluttua otan suunnittelijaan taas yhteyttä. Putkiremontti on valmis ja sisustusarkkitehti on päässyt tosihommiin. Yksiössä on nyt lattiat, valmis kylpyhuone, uusi keittiö ja kalusteet on valittu tarkoin asukkaan olemassa olevista kalusteista luomaan kompakti tila. Sisustusarkkitehti lupaa esitellä yllätyksen, sillä huoneistossa on tapahtunut aikamoinen muodonmuutos. Sovimme kuvauksen ajankohdaksi tammikuun.

Saavun Matterportin kameran kanssa paikalle enkä oikein malta odottaa. Miltä yksiö näyttää? Viime kerrasta on jo jonkin aikaa. Putkiremontista ei näy jälkeäkään. Kerrostalon rappukäytävä on oikein siisti. Kävelen portaat ylös oikealle tasanteelle. Soitan ovikelloa. Suunnittelija avaa oven leveä hymy huulillaan. Ihan syystäkin! Asunto on tehnyt täydellisen muodonmuutoksen: Eteeni avautuu valoisa ja avara yksiö.

Asunto on sisustettu hyvin hillityin värein. Luontoa on tuotu osaksi sisustusta suurilla katosta roikkuvilla viherkasveilla. Tämän lisäksi kattoon on ripustettu leikkisä lamppu, joka näyttää huovutetulta pipolta. Valaisin on sisustusarkkitehdin suunnittelema beANIE lamppu. Sen idea syntyi suunnittelijan, käsityöläisten ja orgaanisen karitsanvillan tuottajan välisenä yhteistyönä. Ihailen lamppua jonkin aikaa ja mietin kuinka hienosti beANIE lamppuun voisi lisätä Mattertag-viestillä lisätietoa lampun alkuperästä.

Tovin ihastelun jälkeen päätämme ottaa kameran esille. Suunnittelija tahtoi taltioida osan asunnosta itse. Hän kertoo, ettei malta odottaa vertailua lähtötilanteen ja lopputuloksen kesken.

Nopean kuvaussession jälkeen keskusteltiin vielä tovi siitä, mitä kaikkea asunnossa on tehty, kuinka paljon aikaa meni putkiremonttiin ja asunnon sisustamiseen edustuskuntoon. Niin paljon työtä ja työvaiheita on remontin alun ja projektin päättymisen välillä, että lähtötilanteen olemme jo unohtaneet. Onneksi olemme taltioineet tämän asunnon muodonmuutoksen Matterportin Pro2 3D-kameralla:

Kirjoittaja: J.Jokinen