”Tiedätkö mikä on pistepilvi?” ei välttämättä ole aamun ensimmäinen kysymys, jota oletat kuulevasi työpaikallasi.  Jos kuitenkin työskentelet hyvin insinööripainoitteisella alalla, ei mikään tekniikkaan liittyvä kysymys yllätä. Yllättävää on sen sijaan se, että kysymykseen löytyy yksinkertainen vastaus.  Ihan toimivana kansantajuisena selityksenä toimii: ”pilvi, josta löytyy paljon pisteitä”. Tämä vastaus saattaa voittaa riittävästi lisäaikaa, jotta lisätietoa ehtii googlettamaan. Googlea parempi tiedonlähde on esimerkiksi maanmittaajan haastatteleminen. Jo kahvitauko maanmittausasiantuntijan kanssa tuottaa approbaturin tasoiset tiedot hänen lempiteemastaan – pistepilvestä.  Samalla saat myös maanmittauskollegaltasi kuulla Tinderiä paremmasta treffiapplikaatiosta.  Jos kävelee laserkeilaimen kanssa esimerkiksi ostoskeskuksessa, saa takuuvarmasti paljon treffipyyntöjä!

Lyhyesti kerrottuna pistepilvi on kokoelma kolmiulotteisista pisteistä, jotka on syntynyt 3D-sensorien, kuten esimerkiksi laserkeilauksen, yhteydessä. Kukin piste esittää jonkin kohteen osaa 3D-sensorin ympäristössä. Esimerkiksi laserkeilauksessa mittakeilain lähettää lasersädekimppuja, jotka kimpoavat kohteesta takaisin vastaanottimeen.  Näin saadaan kohteen etäisyys, intensiteetin muutos sekä mittauspisteen tarkat koordinaatit pystytään laskemaan.

Jos esimerkiksi käytät Matterportin kameraa, 3D-skannauksen yhteydessä syntyy kolmiulotteisia pisteitä, joita voi olla satojatuhansia tai jopa useita miljoonia. Kun kolmiulotteiset pisteet on yhdistetty tietokonemalliksi, saadaan pistepilvi. Näin saadaan hahmotettua keilatun kohteen pinta. Matterportin iPad-tablettitietokoneessa toimivassa Capture-sovelluksessa näkyvä skannauskuva on 2D-pistepilveä. Numeroidut kohdat ovat 3D-skannauspisteitä.

Temppeliaukion kirkon 2D-pistepilvi Matterportin iPad-tablettitietokoneen Capture-sovelluksessa. Numeroidut kohdat ovat 3D-skannauspisteitä.

Pistepilvi on maanmittaajien lisäksi tuttu käsite myös rakennusinsinööreille sekä arkkitehdeille.  Yllättävästi tekniikka toimii myös peli-, elokuva- ja videomaailmassa.  Animaattorit voivat käyttää pistepilven mesh-mallia. Mesh-malli on kolmiulotteinen kolmioverkkomalli, joka mahdollistaa kolmiulotteisten mallien ja tekstuurikuvien avaamisen, muokkaamisen sekä tallentamisen koneelle. Eli jos sinulta löytyy vaadittavat mesh-mallin käsittelytaidot, pystyt lataamaan minkä tahansa Matterport-tilan .obj-formaatissa ja voit hyödyntää sitä pelimaailman luomisessa tai elokuvassa erikoistehosteiden rakennuspalikkana. Jos käytät Matterportin 3D-tietoja mallinnukseen, voit ladata värillisen pistepilven– ja hyödyntää sitä kolmannen osapuolen ohjelmistossa kuten Autodesk Revit, ReCap tai Maya.

Testasin maanmittauskollegan kanssa pistepilveä kuvaamalla Temppeliaukion kirkkoa Matterportin kameralla.  Kollega oli jo etukäteen vakuuttunut siitä, että jopa minun kaltaiseni pistepilvialoittelija pystyy helposti käsittelemään Matterportin pistepilven mesh-mallia .obj-formaatissa. Teimme kuvaukset ja latasimme mallin Matteportin pilvipalveluun. Asensimme Matterportin MatterPak-paketin toimistokoneelle. MatterPak-tiedosto oli aika suuri, joten se tuli pakattuna tiedostona. Vetoketjumerkillä varustetun pakatun tiedoston saimme helposti purettua painamalla hiiren oikeaa painiketta ja klikkaamalla ”Pura kaikki”.

Vetoketjumerkillä varustetun pakatun tiedoston saat helposti avattua painamalla sitä hiiren oikealla painikkeella ja klikkaamalla ”pura kaikki”. Kuvankaappauksessa näkyvän matterpakSample-tiedoston löydät Matterportin pilvipalvelusta ja voit ladata sen ilmaiseksi.

Jos kokeilet järjestelmää itse, näet kuinka helppoa pistepilven muokkaus on. Kun saat .obj-tiedoston auki, huomaat Matterportin pistepilven tulevan jo valmiiksi värillisenä. Käyttäjän ei tarvitse miettiä sitä, miten väriä lisätään pilveen.  Oikein toimivana valmiin pistepilven jakamisjärjestelmänä toimii Pointscene-niminen portaali, josta voit vilkaista valmiin pistepilven Temppeliaukion kirkosta:

 

3D-malli on tietysti hieno ja sen pyörittely käy ajanvietteestä, mutta taloudellisesti ajatteleva tulee kysyneeksi: mihin ihmeeseen tätä oikein käytetään? Jotain tietoa rakennusinsinöörit ja arkkitehdit osaavat 3D-mallistakin suoraan katsoa. Tarkistan kollegoilta mihin kaikkeen hyödylliseen teknisen alan asiantuntija voisi pistepilveä käyttää.  Vastaus on se, että etäisyyksien mittaamisen lisäksi voit piirtää hyvin tarkan pohjapiirroksen tilasta. Tämä onnistuu hyvin maksullisten ohjelmien avulla. Matterport-tilojen kohdalla voit kuitenkin 14€/tila ostaa valmiin pohjapiirroksen, joten aikaa säästyy tällä tavalla hyvin muuhunkin.  Tekniikka on hyvin kustannustehokas, koska olemassa olevan tilan piirrättäminen arkkitehdillä maksaa sivukuluineen helposti noin 100 euroa tunti.

Toinen asia mitä voit tehdä pistepilvellä on käyttää sitä esimerkiksi lattioiden suoruuksien analysoimiseen. Eli ennen kuin päätät raahata biljardipöydän omaan olohuoneeseesi, voit ensiksi pistepilven avulla analysoida investoinnin kannattavuutta. Sama koskee suuria lattialaattoja ja niiden asentamista. Toleranssit ovat minimaalisia ja sitä pienempiä mitä suuremmista laatoista on kyse. Jos taas animaatioiden tekeminen ja erikoistehosteisiin perehtyminen on juttusi, niin sekin on mahdollista. Voisit esimerkiksi lisätä tanssivan virtahevon suoraan Temppeliaukion kirkon .obj-tiedostoon. Pistepilven käyttötarkoituksia ja -kohteita löytyy rajattomasti! Pistepilvi ei ole sittenkään vain pilvi, josta löytyy vain hyvin paljon pisteitä!

 

Kirjoittaja: Juliane Jokinen

Geotrim Oy toimii Matterportin maahantuojana Suomessa.

 

 

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *