Lyhyesti kerrottuna pistepilvi on kokoelma kolmiulotteisia pisteitä, jotka tuotetaan 3D-sensoreilla, kuten esimerkiksi laserkeilaimilla. Esimerkiksi pulssiin perustuvassa laserkeilauksessa laite lähettää lasersädekimppuja, jotka kimpoavat kohteesta takaisin vastaanottimeen. Näin saadaan kohteen etäisyys, intensiteetin muutos sekä pystytään laskemaan mittauspisteen tarkat koordinaatit.
Matterportin kameralla 3D-skannauksen yhteydessä muodostuu kolmiulotteisia pisteitä, joita voi olla satojatuhansia tai jopa useita miljoonia. Kun kolmiulotteiset pisteet yhdistetään tietokoneella, saadaan pistepilvi. Näin saadaan hahmotettua skannatun kohteen pinta. Matterportin iPad-tablettitietokoneessa toimivassa Capture-sovelluksessa näkyvä skannauskuva on 2D-pistepilveä. Numeroidut kohdat ovat 3D-skannauspisteitä.
Pistepilvi on tuttu käsite rakentamisessa sekä maanmittaamisessa. Tekniikka on käytössä myös peli-, elokuva- ja videomaailmassa. Animaattorit voivat hyödyntää pistepilven mesh-mallia. Mesh-malli on kolmiulotteinen kolmioverkkomalli, joka mahdollistaa kolmiulotteisten mallien ja tekstuurikuvien avaamisen, muokkaamisen sekä tallentamisen koneelle. Mesh-mallin käsittelytaidot omaava voi ladata minkä tahansa Matterport-tilan .obj-formaatissa ja hyödyntää sitä pelimaailman luomisessa tai elokuvassa erikoistehosteiden rakennuspalikkana. Jos halutaan käyttää Matterportin 3D-tietoja mallinnukseen, voi ladata värillisen pistepilven ja hyödyntää sitä kolmannen osapuolen ohjelmistossa kuten Autodesk Revit, ReCap tai Maya.
Matterportin tuottamaa pistepilveä testattiin kuvaamalla Temppeliaukion kirkkoa Matterportin kameralla. Kollega oli jo etukäteen vakuuttunut siitä, että pistepilvialoittelijakin pystyy helposti käsittelemään Matterportin pistepilven mesh-mallia .obj-formaatissa. Teimme kuvaukset ja latasimme mallin Matteportin pilvipalveluun. Asensimme Matterportin MatterPak-paketin toimistokoneelle. MatterPak-tiedosto oli aika suuri, joten se tuli pakattuna tiedostona.
Pistepilven muokkaamine on helppoa. Kun .obj-tiedoston avaa, Matterportin pistepilvi tulee jo valmiiksi värillisenä. Käyttäjän ei tarvitse miettiä sitä, miten väriä lisätään pilveen. Hyvin toimivana valmiin pistepilven jakamisjärjestelmänä toimii Pointscene-niminen portaali.
Teknisen alan asiantuntijat, mm. rakennusinsinöörit ja arkkitehdit voivat helposti mitata pistepilvestä etäisyyksiä vaikeapääsyisistäkin kohteista tai piirtää hyvin tarkan pohjapiiroksen. Tämä onnistuu hyvin maksullisten ohjelmien avulla, mutta Matterportin pilvipalvelusta voi ostaa myös valmiin pohjapiirroksen, joten aikaa säästyy tällä tavalla.
Pistepilveä voi käyttää myös esimerkiksi lattioiden suoruuksien analysoimiseen, sekä suurten lattialaattojen asentamiseen. Toleranssit ovat minimaalisia ja sitä pienempiä mitä suuremmista laatoista on kyse.
Jos taas animaatioiden tekeminen ja erikoistehosteisiin perehtyminen kiinnostaa, niin sekin on mahdollista. Animoidun elementin voi lisätä .obj-tiedostoon. Pistepilven käyttötarkoituksia ja -kohteita löytyy rajattomasti.
Lisätietoa: Sakari Mäenpää ja Eero Vihavainen