Asunnon ostajan muistilista alkaa sijainnilla. Sijainti määrittelee kaikki kiinteistön vakiot, joita ei voi muuttaa. Rakennusta ei yleensä siirretä paikasta toiseen. Asunto-osakeyhtiöt eivät siirrä rakennuksia käytännössä lainkaan. Sen vuoksi asuntojen sijainti on tärkein asunnon arvoon ja käytettävyyteen liittyvä vakio. Sijainti sisältää myös henkilön päivittäisen elämän kannalta oleellisia asioita, kuten etäisyyden kouluihin, työpaikkaan ja palveluihin.

Mitä sitten kannattaa sijainnin lisäksi ottaa huomioon asuntoa hankittaessa? Kaupankäyntiä varten on syytä tutustua ainakin alueen neliöiden keskihintoihin. Jos kyseessä on jo hieman vanhempi asunto, on hyvä arvioida mahdollisen remontin kustannukset. Kustannusarvion laatiminen on haastava tehtävä, sillä jokainen remontti on uniikki ja taloyhtiöiden lupakäytännöt kirjavia.

Kun kauppahinnasta on neuvoteltu ja kaupat solmittu, on remontin aika. Tässä vaiheessa on hyvä selvittää mitä kannattaa ja voi tehdä itse ja mihin remontin eri osa-alueisiin on pakko palkata ammattilainen. Asunto-osakeyhtiöiden käytännöt vaihtelevat. Yleensä tarvitaan vähintäänkin remontti-ilmoitus, mutta usein yhtiö vaatii ammattivalvojan remonttia varten. Asiaa on syytä kysyä isännöitsijältä.

 

Remontin tilaajan pieni muistilista

Tilaajavastuulaki edellyttää, että tilaaja selvittää remonttifirmasta seuraavat asiat:

– Tilaajan pitää hankkia remonttifirmasta korkeintaan kolme kuukautta vanhan todistuksen merkinnästä ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin sekä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin

– Remonttifirman kaupparekisteriote

– Todistus, ettei remonttifirmalla ole verovelkaa tai viranomaisen antama selvitys verovelan määrästä

– Todistus remonttifirman työntekijöiden eläkevakuutuksen ottamisesta ja eläkevakuutuksen suorittamisesta tai selvitys siitä, että erääntyneitä eläkevakuutusmaksuja koskeva maksusopimus on tehty

– Selvityksen työhön sovellettavasta työehtosopimuksesta tai keskeisistä työehdoista

– Selvityksen työterveyshuollon ja tapaturmavakuutuksen järjestämisestä.

 

Kun neuvottelee ammattilaisen kanssa, kannattaa vielä tarkistaa tarvittavat luvat ja mahdolliset referenssit. Jos hinta ja kaikki muu vaikuttaa hyvältä, kannattaa hankkeesta tehdä kirjallinen sopimus. Rakennusvaiheessa on syytä varmuuden vuoksi dokumentoida remontin eri vaiheet hyvin, sillä jokainen remontti on rakennushanke.

 

Luhtitaloasunto pintaremontin alussa

Kävimme kuvaamassa Espoossa luhtiasunnossa sijaitsevaa kaksiota Matterportin kameralla. Matterportin kamera on oiva työkalu remontin dokumentointia varten, sillä jokainen skannauspiste on aikaleimattu, valokuvia ei voi muokata ja mitat ovat tarkkoja 1% tarkkuudella. Rakentaminen on riskialtista ja osa riskeistä realisoituu vasta pidemmän ajan kuluttua. Ei ole lainkaan harvinaista, että remonttivirheistä aiheutuu taloyhtiölle vahinkoa, mikä sitten tulee remontin teettäjälle vahingonkorvauksena maksettavaksi. Kymmenien tuhansien vahingonkorvaukset virheellisesti tehdyistä märkätilaremonteista eivät ole harvinaisia.

Kun kävimme ensimmäistä kertaa kuvaamassa asuntoa, oli seiniltä jo alettu poistaa 90-luvulta peräisin olevaa tapettia. Ajan myötä kulahtaneen olohuoneen tapetin alta paljastui liila maalikerros. Remontin laajuudesta kertoo parhaiten sen aikataulu. Keittiön uusiminen kokonaan arviotiin yhdeksän työpäivän hankkeeksi. Kaksion suureen pintaremonttiin kuuluu keittiön, lattioiden, katon ja seinien uusiminen.

 

Remonttikohde näytti tältä, kun kuvasimme asuntoa ensimmäistä kertaa helmikuussa:

Pintaremontin keskellä

Kuukautta myöhemmin kävimme vilkaisemassa suuren pintaremontin kehitystä. Heti asuntoon astuessa huomasi, että makuuhuone oli saatu valmiiksi. Makuuhuone oli kokenut jyrkän muodonmuutoksen. Sinikeltaisesta huoneesta oli metamorfoosissa kuoriutunut tyylikkääksi nuoren naisen makuuhuone.

Käytävästä olohuoneeseen siirtyminen vei aikansa, sillä oviaukossa oli röykkiö uuteen IKEA-keittiöön kuuluvia laatikoita. Tavaranpaljous teki olohuoneessa navigoimisen hankalaksi. Vanha keittiö oli jo kokonaan irrotettu, mutta vanhat kaapistot lojuivat vielä olohuoneessa.

 

Tältä asunto näytti remontin aikana maaliskuussa:

 

Remontin alkuperäisen suunnitelman mukaan remontin pitäisi valmistua huhtikuun puolivälissä. Katsottuamme ympärillemme epäilimme, ettei remontti tulee pysymään aikataulussaan. Myös asunnon omistaja oli harkinnut väliaikaista muuttoa muualle. Remonttia varten tilatut tuotteet eivät kaikki saapuneet ajoissa tai ne oli pitänyt lähettää takaisin väri- tai kokovirheiden vuoksi.

 

Miltä asunto näyttää nyt

Toukokuussa saimme luvan tulla kuvaamaan valmista asuntoa. Alun perin asunnon ison pintaremontin kustannusarvio oli noin 15 000€. Budjetti piti kutakuinkin paikkansa. Lopputulos on juuri sitä, mitä pitikin.  Vaikka remontin keskellä asuminen ilman keittiötä osoittautui haasteelliseksi, sinnitteli nuori asunnon omistaja remontin keskellä. Remonttisuunnitelmassa otettiin huomioon se, että asunnossa saattoi asua.

Asuntoa ei enää tunnista entisekseen. Jo parempia aikoja nähnyt tamminen keittiö on kadonnut ja tilalle on tullut tyylikäs valkoinen keittiö, joka edustaa 2020-lukua.

Keittiö ison pintaremontin jälkeen.

Asunto on sisustettu käyttäen KonMari-oppeja. KonMari-menetelmän perusajatuksena on karsia kaikki turhat tavarat, joita ei käytä. Kaikki pidettävät tavarat järjestellään hyvin tarkkaan. Näin koti pidetään siistinä ja käytännöllisenä.

Valmiiseen asuntoon voit tutustua virtuaalisesti täältä:

 

 

Kirjoittaja: Juliane Jokinen

Geotrim Oy toimii Matterportin maahantuojana Suomessa.

 

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *