Artificial Intelligence, eli tekoäly, on ollut viime aikoina paljon uutisissa. Varsinkin siitä on puhuttu, miten tekoäly tulee muuttamaan tavan, jolla teemme töitä tulevaisuudessa. Todellisuudessahan tekoäly on jo nyt todellisuutta ja joillakin aloilla jo päivittäisessä käytössä. Matterportin kamera on tästä hyvä esimerkki.

Matterportin 3D-kamera on itse asiassa tekoäly, joka on todellisuuden vangitsemisjärjestelmä. Tämän vangitsemisjärjestelmän avulla voit luoda suoraan 3D- ja VR-tilaesityksiä ja voit pilvipalvelusta ladata valmiita videoita tilaesityksestä. Tekoäly tunnistaa 3D-tilaesityksen avulla kohteen huoneet ja valitsee algoritminsä avulla kohteen miellyttävimmät paikat ja ottaa niistä jo valmiiksi kuvat puolestasi. Tämän lisäksi kaikki Matterportin skannaukset on aikaleimattuja, eivätkä ne ole muokattavissa.

Vakuutusmaailmassa on olennaista tietää mitä tapahtui, millainen vahinko syntyi ja milloin vahinko syntyi. Syy-seuraus suhteiden selvittäminen on hyvin olennaista ja aikaa vievää.  Vahingon suuruuden ja korjaustyön arvioiminen kestää ja on usein hyvin työlästä. Kaikkea ei välttämättä muistanut dokumentoida tai otettu kuva ei ole riittävän hyvä arvioimaan todelliset kiinteistöön aiheutuneet vauriot. Siitäkin voi olla kiistaa, että meneekö vaurio kiinteistövakuutuksen piikkiin tai ei.

Mutta mitä kiinteistövakuutukseen sisältyy? Tyypillisimmin kiinteistön vakuutuksiin sisältyy turva tulipalon, luonnonilmiöiden, ilkivallan, murron, vuodon sekä taloteknisten vikojen varalta. Muilta ennalta-arvaamattomien vahinkojen varalta on mahdollista liittää laajennettu turvataso kiinteistövakuutukseen.

Meillä on ongelma jos vahinkourakoitsija ja vahingonlaskija eivät pysty sopimaan vahingon laajuudesta. Kiistat korvausalalla jo valmiiksi kiistanalaisessa ja jännittyneessä ilmapiirissä, aiheuttavat surua, turhautumista ja usein oikeusjuttuja. Tällä alalla jo pitkään pyörineet tietävät, että aina on parempi ottaa liikaa kuin liian vähän kuvia. Kuvien avulla pystytään ottaa tietyssä tilassa, tiettyyn aikaan tilannekuva todellisuudesta, josta kaikki osallistuneet osapuolet pystyvät sopimaan vahinkojen suuruus ja korjaustyön hinnan.

Vaikka perinteisillä valokuvilla otetut kuvat vähentävät kiistoja, ovat ne herättäneet kysymyksen siitä, kuinka luotettavia pelkät valokuvat ovat? Nykyään kun kuvia voi muokata herättää se paljon kysymyksiä siitä, että kuinka luotettava tiedonlähde valokuva on. Jos vahingonkorvauskiistaan osallistuneet osapuolet kärsivät keskinäisestä luottamuksen puutteesta, on varmaa, että sopimukseen ei päästä helposti pelkkien valokuvien perusteella.

Kuvakaappaus on Matterportin 3D-galleriasta vakuutusala kategoriasta: https://matterport.com/gallery/category/insurance/ Matterport on luonut maailman suurimman virtuaalisten kokemusten kirjaston.

Luottamuksen puutteeseen voi vaikuttaa monia tekijöitä. Yksi pelon aiheuttaja voi olla esimerkiksi vahingonlaskijan aikaisempi kokemus urakoitsijapetoksesta, jossa vahinkojen laajuutta on liioiteltu, korjausmateriaaleja on tahallaan käytetty enemmän kuin oli tarpeen ja huoneiden suuruutta on lisätty kohteen piirroskuviin. Vastaavasti urakoitsijat voivat pelätä, että vahingonlaskija tulee väittämään, ettei aikaisimpia kuvia vahingosta ole riittävästi ja täten eivät ole valmiita korvaamaan korjaustyöhön käytettyä työ- ja materiaalikustannuksia tai, että kohteen piirroskuva poikkeaa todellisuudesta ja on tahallaan piirretty suuremmaksi kuin on.Matterportissa jokainen skannauspiste on aikaleimattu, valokuvia ei voi muokata ja mitat ovat tarkkoja 1% tarkkuudella.

Matterportissa jokainen skannauspiste on aikaleimattu, valokuvia ei voi muokata ja mitat ovat tarkkoja 1% tarkkuudella. 

Kun osapuolet pystyvät nojata luotettavaan lähteeseen sopimuksensa siitä, mitä todellisuudessa tapahtui, merkitsee tämä vähemmän kiistoja. Tämä johtaa tilanteeseen, josta kaikki osapuolet hyötyvät. Matterportissa jokainen skannauspiste on aikaleimattu, valokuvia ei voi muokata ja mitat ovat tarkkoja 1% tarkkuudella. Korjausurakoitsija, vahingonlaskija tai kolmas osapuoli ei pysty muokkaamaan Matterportin 3D-tilaesitystä eikä siitä otettavia mittoja. Matterportista tilatut pohjapiirrokset ovat 99% tarkkoja.

Tämän lisäksi Mattterportin kameralla säästää aikaa turhalta mittanauhalla mittailusta sekä millimetripaperiin tihrustamiselta. Matterportin kameran kanssa saa kaiken kuvattua kerralla, joten kuvia ei tule puuttumaan. Parasta Matterportissa on, ettei vahingonlaskijan tarvitse erikseen käydä kohteessa paikan päällä, kun kaikki löytyy valmiista 3D-tilaesityksestä. Tilaesityksessä pystyy suurentamaan näkymää, jolloin pienimmätkin vauriot voidaan löytää, vaikka ensimmäisen tarkastuksen aikana se olisi voinut jäädä huomioimatta.

Käytä Matterport Workshopia mittaamaan mitä tahansa esinettä Matterport -tilan sisällä tai ottamalla huoneen mitat. Mittausten tarkkuus on 1%: n luokkaa.

Aikaa kuluu vähemmän ajoon, valokuvaukseen ja mittaukseen. Lopputuloksena on kaiken kattava 3D-tilaesitys, josta saa mitat, pohjapiirrokset ja 2D-valokuvat ladattua suoraan koneelleen, milloin ja missä vain. 3D-tilaesitykseen voi myös lisätä kommentteja ja muuta olennaista tietoa, jota tahtoo jakaa muiden kanssa.  Aikaa ja rahaa säästyy väärinkäsityksiltä ja kalliit oikeudenkäynnit vähenevät, kun voidaan helpommin ja tehokkaammin sopia vahingon suuruudesta ja korjaustoimenpiteistä.

 

Matterport for Insurance & Restoration

Learn how Matterport helps restoration and claims professionals with more complete loss document than ever, share damaged properties with remote stakeholders, and save hours sketching.

Matterportin omassa videossa on tarkemmin siitä, miten Matterport auttaa kiinteistövakuutusalan ammattilaisia dokumentoimaan tarkemmin ja tehokkaammin, sekä miten voi jakaa tietoa turvallisesti eteenpäin.

 

Juliane Jokinen, Myynti- ja Markkinointikoordinaattori, Geotrim Oy.

Geotrim Oy toimii Matterportin maahantuojana Suomessa.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *