Matterport hissien ylläpidossa

Supravis Oy:n tavoitteena on varmistaa hissien paras mahdollinen käyttäjäkokemus. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi parantamalla hissin visuaalista ilmettä mukailemaan kiinteistön ulkonäköä. Hissin voi räätälöidä yrityksen brändin mukaisella tavalla. Hissi-Design nimellä tunnettu Supravis on toteuttanut jo yli 2000 kpl KONEen hisseihin liittyviä projektiasennusta eri puolella Suomea. Näihin projekteihin on kuulunut hissien asennuksia, purkuja, modernisaatioita sekä hissin yleisilmeen muuttamista.

Tapaamme Hissi-Designin toimitusjohtajan Juha Hytin Suomen Luontokeskus Haltiassa. Tarkoituksena on keskustella Matterportista Haltian omassa hississä. Hissin kuvaaminen saadaan suoritettua alle vartissa. Suomen Luontokeskus Haltian hissi valikoitui kuvauskohteeksi valmiiksi olemassa olevan Matterport aineiston ansiosta. Hissin 3D-tilaesitys syntyy alle puolessa tunnissa.

Haltian hissin 3D-tilaesitykseen pääset täältä:

Miksi hissistä kannattaa tehdä 3D-esitys?

Juha Hytin mukaan 3D-tilaesitys antaa todenmukaisemman kuvan kuin piirros. Esitys antaa vaikutelman siitä, että käyttäjä on hissin sisällä. Hissi tuntuu todenmukaisemmalta. Hissin kokoa ja suunniteltuja tai toteutettuja muutoksia on helpompi hahmottaa. Hissin kuvaaminen on  haasteellista, koska peilit ja hiotut pinnat aiheuttavat heijastuksia. Onneksi Matterportin Capture-sovelluksessa pystyy erikseen määrittämään kaikki kuvattavan alueen heijastavat pinnat ja peilit.

Matterportin etuna on helppokäyttöisyys ja nopeus. Varsinkin hissiä kuvattaessa on toimittava nopeasti. Hissiä ei voi pitää varattuna loputtomasti. Hissin on päästävä nopeasti muidenkin käyttöön. 3D-tilaesityksen voi myös helposti jakaa eteenpäin – vaikka koko työryhmälle, tai sen voi upottaa verkkosivuille. Verkkosivuilla voisi esimerkiksi jakaa hissin ”ennen ja jälkeen” -virtuaaliesitykset. Näin projektin dokumentointi olisi entistä helpompaa ja tehokkaampaa. Aikaisemmin hissiremontteja dokumentoitiin vain perinteisillä valokuvilla.

Mitä hyötyä Matterport tuo?

Matterport julkaisi joulukuussa 2019 uuden 3D-mittausominaisuuden, jonka tilaesityksen haltija voi jakaa kenen tahansa kanssa. Näin tarvittaessa kuka tahansa voi, suoraan selaimen kautta, tehdä tarkkoja mittauksia. Esimerkiksi eri työvaiheissa työntekijä voisi hissiremontin aikana käydä verkossa tarkistamassa mitat.

Mattertag-viestien avulla voidaan myös helpottaa visualisointia lisäämällä kuvia ja dokumentoida hissin valmistuksen tai remontin eri työvaiheet. Näin säästetään aikaa ja varmistetaan, että väärinkäsityksiltä vältytään. Millin virhe voi joskus olla jopa miljoonan virhe, senttimetristä nyt puhumattakaan.

Matterport-tilan haltija voi jakaa 3D-mittausominaisuuden kenen tahansa kanssa. Näin tarvittaessa kuka tahansa voi, suoraan selaimen kautta, tehdä tarkkoja mittauksia.