1. Peruskysymykset Matterportista

  Matterport Space eli Matterport-tila on täydellinen, kolmiulotteinen esitys reaalimaailmasta, joka on luotu 2D-kuvista (RGB) ja 3D-tiedoista. Matterport Space mahdollistaa 3D-esityksessä navigoimisen joko työkoneelta, mobiiliselaimelta tai virtuaalitodellisuudessa Samsung Gear VR:n, Google Cardboardin tai Google Daydreamin kautta.
  Yhdistettynä hosting-pilvipalveluun ja verkkosivusoveltimeen nimeltä 3D Showcase, Matterport Spaces luo 3D-median eko systeemin, joka hyödyntää 3D-malleja todellisista paikoista.

  Matterport 3D Media Platform on 3D-sisällön luomis- ja jakelualusta. Sen avulla kuka tahansa voi helposti kaapata, muokata ja jakaa reaaliajassa minkä tahansa tilan 3D-malleja.
  Matterport Cloud- pilvipalvelu on hinnoiteltu erikseen. Palvelun avulla pääset käsiksi:
  - Tehokkaaseen 3D-tietojenkäsittelyjärjestelmään.
  - Matterport Workshop -ohjelmaan ja työkaluihin. Voit mitata tilassa olevien esineiden tai seinien etäisyyksiä, lisätä tekstiä, linkkejä, kuvia tai muuttaa 3D-esityksen järjestystä.
  - Matterport Capture sovellukseen iPadille (Matterport Pro2 3D-kameran käyttöä varten).
  -Täysin automatisoituun 3D-verkkosivusovellukseen (3D Showcase).
  - Offline-yhteyteen, jolla pääset kaikkiin Matterport-kameralla otettuihin tiloihisi ja 3D-esityksiisi Showcase iOS:n kautta.
  - Muihin palveluihin, kuten 2D-pohjapiirroksiin tai virtuaalitodellisuuteen
  Voit silti kokeilla Matterport Spaces -ohjelmaa verkossa tai mobiililaitteeltasi ilman kameraa tai pilvisuunnitelmaa:
  - Matterportilta löytyy julkinen 3D- ja virtuaalitodellisuuksien galleria (VR yhteensopiva Gear VR: n, Google Cardboardin ja WebVR-valmiiden selainten kanssa)
  - 3D-esittely iOS: lle (voit vilkaista julkisia tiloja offline-tilassa alkuperäisessä iOS-sovelluksessa)

Matterport Cloud (my.matterport.com) on webportaali, jolla hallinnoit ja käsittelet Matterport 3D-malleja.

Matterport Cloudissa voit uudelleennimetä 3D-malleja, järjestää niitä kansioihin, lisätä tunnisteita eli tägejä, tarkastella statistiikkaa, hallinnoida käyttäjiä ja yksityisyyden asetuksia, tarkastella osto- ja tilihistoriaa, tilata lisäpalveluita.

Matterport Cloud on nopea ja luotettava pilvipalvelu. Tilasi ovat käytettävissä missä ja milloin tahansa, ne latautuvat nopeasti verkkosivuille ja toimivat myös mobiililaitteissa.

  Voit luoda 3D-tilasta 2D-kuvia tulostusta tai digikuvia varten. Lisäksi voit tehdä videoita ja paljon muuta.
  Jos olet perehtynyt 3D-mallinnusohjelmistoihin, voit myös ladata OBJ-tiedoston 2D/3D-tiedostona. Rakennus- ja insinöörialojen asiakkaat voivat myös viedä värillisiä rekisteröityjä pistepilviä ja heijastuneita kattojärjestelmiä Matterportin beta-ohjelman kautta muihin ohjelmiin.

  Matterport työskentelee jatkuvasti uusien innovaatioiden parissa, jotta asiakkaat saisivat kaiken hyödyn irti Matterportin pilvipalvelusta ja Matterport Pro2 3D- kamerastaan. Päivitykset voivat olla esimerkiksi laitteistojen (paikannuksen tekniikkaa) tai ohjelmistoon (raakatiedon jalostamista hyödylliseksi ja realistiseksi 3D-tilaksi) liittyviä.
  Tarjoamalla kaikkia asiakkaita hyödyntäviä SaaS (Software as a Service) -ratkaisuja, Matterport voi tehdä säännöllisesti päivityksiä infrastruktuuriin ja koodiin. SaaS-ratkaisun avulla Matterport voi sekä tehdä uusia ominaisuuksia että korjata virheitä ilman, että asiakkaan pitäisi erikseen päivittää ohjelmistoa. Uudet ominaisuudet ja toiminnot ovat usein yhteensopivia Matterport tilojesi kanssa, jotka olet jo aikaisemmin luonut.

  Matterport Pro2 3D-kameralla on vuoden takuu normaalikäytössä. Tarkemmat tiedot saat myyntisopimuksen ehdoista.

2. 3D-skannaus

 

  Matterport-tilan luominen on helppoa Matterport Pro2 3D -näytöllä:
  - Asenna Matterport Pro2 3D-kamera kolmijalan päälle. Yhdistä iPad kameran sisäiseen WiFi-verkkoon.
  - Paina iPadissa Capture-sovelluksessa skannaa. Kamera pyörii automaattisesti 360 astetta. Jokainen skannaus kestää noin 60 sekuntia. Tämä sisältää skannauksen, siirron ja kohdistuksen.
  - Kun skannaus on valmis, sovelluksessa näkyy ylhäältä alas esikatselu. Tämä näyttää sen, mitä olet jo kuvannut. Mustat alueet ovat paikkoja, joita on kuvattava, jotta 3D-mallinnuksesta saadaan tarkka.
  - Kun olet skannannut koko kiinteistön, liitä iPad internetiin ja siirry Matterport Cloudiin käsittelyä varten.
  - Muutaman tunnin kuluttua täydellinen 3D-tila on tililläsi, valmiina muokattavissa (aseta Aloituspiste 3D-esittelykierroksellesi, lisää Mattertag ™ -viestejä, luo korosteita, jne.). Voit myös jakaa 3D-esityksen upottamalla sen verkkosivustoosi, jakamalla URL-osoitteen sosiaalisissa kanavissa tai jakamalla omalla MLS:llä tai lähettämällä kollegoillesi suoraan.

  Ei! Sinun ei tarvitse olla ammattimainen valokuvaaja tai teknikko, jotta pystyisit käyttää tätä kameraa - Matterport Pro2 3D-kamera on suunniteltu helppokäyttöiseksi ja kaikkien käytettäväksi.

  Toisin kuin tyypillisessä valokuvauksessa, Matterportin Pro2 3D-kameralla ei tarvita erityistä valaistusta. Kamera käyttää suurta dynaamista aluetta (HDR) tasapainottamaan valotasoja niin, että Matterport-tilat näyttävät tasapainoisilta ja johdonmukaisilta.
  Matterportin täysin automatisoitu visiointiprosessi suorittaa myös valkoisen tasapainotuksen, värinkorjauksen ja automaattisen panoraamanäkymän, joten sinun ei tarvitse käsitellä kuvia jälkikäteen.

  Matterportin Pro2 3D voi kaapata ulkoalueita 360 ° näkymillä. 360 ° Näkymät ovat pallomaisia 2D-panorama-kuvia, joita käyttäjät voivat tarkastella eri suunnista. 360 ° Näkymät näkyvät 3D-esityksen kautta muun 3D-tilan mukana. Kuitenkin 360 asteen näkymä ei ole linjassa normaalin skannauksen kanssa.
  Koska suorat auringonvalot voivat häiritä normaalia 3D-skannausta, suosittelemme 360 °: n näkymiä ulkona tai aurinkoisilla alueilla.
  3D-skannauksen luominen ulkopuolelta (esimerkiksi polun kuvaaminen vierastaloon) ei ole Matterportin järjestelmässä tuettu. Kuitenkin jotkut Matterportin käyttäjät ovat onnistuneet kuvaamaan puutarhoja ja terasseja, kun kuvatessa ei ole ollut suoraa auringonvaloa (kuten aamunkoitossa tai hämärässä).

  Tyypillinen asuinrakennus vie noin 50 skannausta ja 450 megatavua tilaa iPadistasi. Kun skannaustyö ladataan palvelimille käsittelyä varten, voit poistaa sen iPadista. Suosittelemme kuitenkin säilyttämään skannaustiedot niin kauan kuin mahdollista. Tämä on suositeltavaa sen varalta, mikäli myöhemmin haluat lisätä skannauksia tai muuttaa merkintöjä. Suosittelemme, että käytät suurinta mahdollista iPadia. Tallennustilaa ei koskaan ole liikaa!

  Jotta voit käyttää Matterport Pro2 3D-kameraa, tarvitset iPadin, jossa on riittävästi tallennustilaa kaikille luoduille Matterport- tiloillesi.
  Tarvitset myös jalustan, joka sopii 4,5 kg: n kameran pystyssä pitämiseen ja on yhteensopiva pikalukituspidikkeen kanssa (kameraan on sisäänrakennettu pikalukituslevy).
  Suosittelemme myös, että hankit kameralle kantolaukun.

  Tyypillisen kohteen skannaamiseen kestää keskimäärin noin 38 minuuttia, kun kyseessä on 186 neliömetrin suuruinen alue.
  Skannausaika voi vaihdella riippuen (1) kohteen monimutkaisuudesta ja (2) 3D-tilan aiotun käytön mukaan. Molemmat tekijät vaikuttavat siihen, kuinka monta skannausta Sinun kannattaa tehdä. Skannausten lukumäärä taas vaikuttaa siihen aikaan, mikä tilan kuvaamiseen kuluu.
  Esimerkiksi hyvin suljetut tilat, kuten MEP (mekaaniset, sähköiset, putkityöt), vaativat tiheämpää skannausta, jotta riittävästi 3D-tietoa saadaan talletettua. Avoimet kaupalliset kiinteistötilat, kuten tyhjä tehdas, vaatii vähemmän skannauksia. Suurilla ja avoimilla tiloilla voi olla omat ainutlaatuiset ongelmansa.

  Matterport mallintaa jopa 200 skannausta onnistuneesti 3D-mallinnukseksi. Tämä on enemmän kuin tarpeeksi useimpien asuinkiinteistöjen osalta - 200 skannausta voi kattaa jopa 930 neliömetriä.
  200 skannausta suuremmat mallit voidaan ladata, mutta Matterport ei voi taata, että näitä voidaan käsitellä onnistuneesti.
  Suurille kohteille (kuten kaupallinen rakennus, josta löytyy useampia kerroksia) suositellaan alueiden jakamista ja erillisten Matterport-mallien luomista näille alueille. Skannauksen jälkeen pystyt liittämään alueet yhteen ja voit luoda yhtenäisen navigointikokemuksen.

  Skannausasemat ovat yleensä 1,5 m - 2,5 m erillään toisistaan. Seuraavan skannauspaikan on oltava edellisen skannauksen näkökentän sisällä. Jokaisen skannauksen jälkeen saat skannausnäkymän IPadiisi, josta voit tarkistaa, mitkä kohdat ovat jääneet mustiksi. Seuraavaksi skannauspisteeksi valitaan paikka, joka ei ole jäänyt mustaksi.

  Toisin kuin 360 asteen valokuvan muokkausjärjestelmissä, jotka edellyttävät manuaalista kohdistusta ja mittausta täydellisen esittelykierroksen luomiseksi, Matterport on täysin automatisoitu järjestelmä.
  Koska Matterport saa reaaliaikaiset 3D-tiedot 2D-kuvien lisäksi, voi Matterportin pilvipalvelu luoda valmiin 3D-tilan ilman minkäänlaista manuaalista työtä. Tämä on läpimurto 3D-kaappaustekniikassa ja erottaa Matterportin 2D-kuviin perustuvista "virtuaalikierros"-tekniikoista

  Voit ladata alan standardin mukaisen OBJ-tiedoston mistä tahansa Matterport-tilastasi. Tämä sisältää sekä 3D-verkon että tekstuurit tilasta.
  Jos käytät 3D-tietoja mallinnukseen, voit ladata myös värillisen pistepilven, jotka on luotu tilan 2D- ja 3D -tiedoista.

3. 3D-tilojen muokkaaminen, katselu ja jakaminen

  Matterport Workshop on Matterport Cloudin web-sovellus Matterport-tilojen muokkaamista varten. Tässä muutamia asioita, joita voit tehdä Matterport Workshopissa:
 • Ottaa 2D-kuvia.
 • Nostaa esiin kohokohtia "Highlight Reel" ja luoda opastettuja kierroksia.
 • Käyttää Mattertag™ -viestejä asiayhteyteen liittyvien kuvausten tekemiseen ja linkittämiseen lisätietoihin.
 • Ottaa 3D-mittaukset käytettäväksi virtuaalitodellisuudessa.
 • Lisätä kuvauksia, yhteystietoja ja huoneilmoituksia.

  Workshopissa (3D-editori) voit kaapata Matterport-tilasta 2D-kuvia. 2D-kuvat ovat useissa eri resoluutioissa käytettäviä ja niiden käyttö online-kuvagallerioissa on vaivatonta.
  Jos skannaat tilan Matterportin Pro2-kameralla, voit käyttää näitä 2D-otoksia myös tulostustarkoituksissa.

  Voit! Ilmaisen näytön kaappausohjelmistolla ja muutamalla yksinkertaisella videonmuokkauskokemuksella voit luoda Matterport -tila ympäristöön videoita, joita voit käyttää lisämarkkinoinnissa.

  Mattertag ™ -sisällön avulla voit merkitä 3D-tilaasi hyödyllisiä kuvauksia, hintoja tai linkkejä muihin sivuille, joista voi löytää vikalistan tai lisätietoja. Nämä on linkitetty suoraan 3D-mallisi todellisiin pisteisiin.

  Matterportin 3D-esitykset toimivat millä tahansa selaimella, joka tukee WebGL: än - nykyaikaista standardia verkossa oleville 3D-sisällölle. 3D-esitys toimii kaikkien tärkeimpien selainten kanssa, mukaan lukien:
 • Firefox 4 tai uudempi
 • Chrome 9 tai uudempi
 • IE 11 tai uudempi, Windows 8 tai uudempi
 • Opera 12 tai uudempi
 • Safari 5.1 tai uudempi, OSX 10.8 Mountain Lion tai uudempi
  Voit tarkistaa, tukeeko selaimesi WebGL: ää osoitteesta get.webgl.org.

  Voit upottaa 3D-esityksen samalla tavalla kuin upottaisit YouTube-videon yksinkertaisella iframe-kehyksellä. Voit lisätä sen itse tai pyytää verkkovastaavaa lisäämään sen Sinulle.
  Matterport -tilan upottaminen on yksinkertaista ja samanlaista kuin YouTube-videon upottaminen. Tässä on näyte Matterport -tilan upotuskoodista:

  < iframe width = "650" height = "365" src = " https://my. matterport. com / show/ ? m = aSx1MpRRqif " frameborde r="0" allowfullscreen> < /iframe >

4. Lisäominaisuudet ja virtuaalitodellisuus 

  Matterport VR, eli Matterportin virtuaalitodellisuus, on tällä hetkellä saatavilla ilmaiseksi erilaisissa virtuaalitodellisuusjärjestelmissä, kuten:
 • Samsung Gear VR
 • Google Cardboard
 • Google Daydream (WebVR: n kautta)
  Kaikki uudet luomasi Matterport -tilat voidaan katsella virtuaalilaseilla ilmaiseksi. Valtaosa nykyisistä tiloista on jo muutettu VR: ksi.

  Kyllä, voit tilata mustavalkoiset kaavamaiset pohjaratkaisut mihin tahansa Matterport -tilaasi vain 14,99 dollaria. Tilin järjestelmänvalvojan on otettava tämä ominaisuus ensiksi käyttöön. Sen jälkeen voit tilata pohjapiirrokset suoraan Matterport -tilasi tietosivulta (Space Detail Page).

  Matterport suunnittelee julkaisevansa pian kehittäjäalustan kolmannen osapuolen kehittäjille, jotta heillä olisi mahdollista luoda lisää Matterport-tekniikkaan perustuvia sovelluksia. Kehittäjäalusta on parhaillaan kehityksen alkuvaiheissa.

  Tällä hetkellä Matterport ei tarjoa paikallista isännöintiratkaisua, eikä se ole Matterportin suunnitelmissa. Matterport uskoo, että SaaS (Software as a Service) -malli, jolla on keskitetty pilvipalvelustrategia, on parempaa sekä käyttäjälle että Matterportille, koska tämän avulla Matterport voi tarjota usein päivityksiä, tehokasta käyttöönottoa ja parempaa tukea. Näiden etujen takia SaaS-ratkaisu ylittää paikallisen hosting-palvelun edut.