Matterportin 3D-kuvaustekniikan hyödyt

Seinäjokelainen EkoDrone Oy on tarjonnut Matterport kuvauksia jo vuodesta 2017 lähtien. Valokuvausyrittäjä Jarkko Lähteä on aina kiinnostanut tekninen kuvaus. Kun hän perusti EkoDronen vuonna 2016, oli alkuperäisenä suunnitelmana keskittyä drone-kuvauksiin. Kuitenkin nykyään jo 80% kaikista kuvauskeikoista liittyy virtuaalikuvauksiin. Tämä on Lähteen mukaan vasta alkua. Jarkko Lähde uskoo virtuaalikuvausten määrän lisääntyvän alasta riippumatta myös lähitulevaisuudessa.

Jarkko Lähteellä on paljon kokemusta Matterport -kuvauksesta. Alun perin hän aloitti Matterportin käytön kiinteistökuvaamisissa sekä liiketilojen ja ravintoloiden kuvaamisessa. Teknisestä kuvauksesta kiinnostuneena hänelle valkeni hyvin nopeasti millainen potentiaali Matterportin teknologialla olisi myös rakennusalalla.

Kuvausyrittäjän mukaan AEC-sektorilla (arkkitehti-, insinööri- ja rakennusalalla) Matterportin kaikkia hyötyjä ei vielä olla löydetty. Tämä johtuu siitä, että Matterportin kamera on pitkään mielletty pelkästään kiinteistönvälityksen työkaluna. Toisaalta Matterport kehittää alinomaa pilvipalveluaan, mikä tuo lisää teknisiä mahdollisuuksia. Esimerkiksi joulukuussa 2019 Matterport julkisti uuden 3D-mittausominaisuutensa. Se tekee mahdolliseksi 3D-mittaukset suoraan 3D-tilaesityksestä. Tämän lisäksi Matterportin pilvipalvelusta voi ladata värillisen pistepilven, jonka saa avattua AutoCAD-ohjelmissa.

Millaisia rakennusalan kohteita Jarkko Lähde on kuvannut Matterportilla

Matterportin kameralla voi kuvata periaatteessa mitä tahansa kiinteistöä. Myös Jarkko Lähteen kuvaamat kohteet ovat vaihdelleet perinteisestä yksiöstä 80 000 neliömetrin suuruiseen rakennushankkeeseen. Rakennusten käyttötarkoitukset ovat myös vaihdelleet.

Perinteisen rakentamisen dokumentoinnin lisäksi Matterportin tilaesitykset taipuvat monenlaiseen käyttöön. Matterportista saatava värillinen pistepilvi voi olla riittävän tarkka tiettyihin tehtäviin, kuten esimerkiksi piirustusten korjausta ja tarkekuvia varten. Tämän lisäksi Matterportin etuna on nopeus. Muihin perinteisiin dokumentointi- ja keilausmenetelmiin verrattuna Matterport on hyvin nopea ja helppokäyttöinen.

Keskussairaalan kuvaaminen Matterportilla

Tällä hetkellä Jarkko Lähde kuvaa keskussairaalaa; suurinta kohdettaan Matterportilla. On myös hyvin todennäköistä, että keskussairaala kuuluu myös suurimpiin Matterportilla kuvattuihin kohteisiin maailmanlaajuisesti. Huiman 80 000 neliömetrin suuruinen rakennushanke on vasta rakennusvaiheessa ja tarkoituksena on kuvata koko talotekniikka, kun putkistot ja kaapelit ovat vielä esillä, koska esimerkiksi kattopaneelit ovat vielä asentamatta. Tähän mennessä on kuvattu 60% kokonaispinta-alasta. Tätä kuvaushanketta varten Jarkko Lähteen lisäksi tarvittiin toinenkin Matterport-kuvaaja. Työpäiviä on kertynyt 15 per kuvaaja eli yhteensä 30 päivää. Kuvattua aluetta on kertynyt jo 50 000 neliömetrin edestä.

Rakennettavan kohteen suuruudesta johtuen Matterportilla on kuvattu rakennus kerroksittain. Rappukäytäviä ei ole kuvattu. Tämä johtuu siitä, ettei rappusista löydy mielenkiintoista rakennustekniikkaa, jota olisi pitänyt dokumentoida. Kohteen kuvaaminen kerroksittain omiksi 3D-tilaesityksiksi takaa myös Matterportista saadun värillisen pistepilven korkean laadun.

Näin suuren rakennushankkeen rakentamisen dokumentointi on hyvin tärkeää. Kuvaamisen lähtökohtana on ollut, että rakennustekniikkaa voi tarkistaa myös 15 vuoden päästä Matterportin digitaalisen kaksosen avulla. Virtuaaliesityksen avulla voidaan paikantaa mahdollinen huoltotarve sekä tehdä laadun seurantaa.

Rakennushankkeen koosta johtuen on suunnitelmapiirustuksia korjattu käyttämällä Matterportin digitaalisia kaksosia sekä värillistä pistepilveä apuna. Yleinen katselmus rakennushankkeesta voidaan tehdä etänä ja täten säästää arvokasta työaikaa, kun kaikki olennainen voidaan tarkistaa suoraan virtuaaliesityksestä.

Yksiön dokumentointi

Jarkko Lähde kävi kuvaamassa alkuperäisessä kunnossa olevaa yksiötä, jota oli tarkoitus remontoida kokonaan. Kuvaaja käytti virtuaaliesitystä hakiessaan hinta-arviota remontin eri vaiheille. Hinta-arvioinnit voitiin täten arvioida etänä eikä erikseen paikan päällä. 3D-tilaesitystä pidettiin erittäin hyvänä työvälineenä, sillä näin ensimmäinen työtehtävä eli kohteessa käynti pelkästään hinta-arvion takia jäi kokonaan pois. Se nopeutti kaikkien osapuolten työtä ja päätöksentekoa. Remonttitarjousta varten piti vain määritellä seinien materiaalit.

”Palaute rakentajapuolella on ollut hyvin positiivinen ja Matterportin -tiloja pidetään oikein hyvänä. Positiivinen asenne ja wau-elämys on ollut toistuvaa”, Jarkko Lähde kertoo. Tilaesityksen lisäksi Mattertag-viestit ovat myös herättäneet paljon mielenkiintoa, sillä niiden avulla voidaan helposti kommunikoida isommankin tiimin kanssa eri työvaiheista. Matterport on loistava tapa säästää aikaa ja saada hyvin tarkka dokumentointiaineisto – myös nopealla aikataululla.

Teknisen kuvauksen ammattilainen Jarkko Lähde:

Kaikkia Matterportin 3D-teknologian hyötyjä ei ole vielä edes löydetty

Jarkko Lähde Matterport Pro 3D-kameransa kanssa.