Saavut myyntikohteeseen hyvissä ajoin ennen asuntonäyttöä. Asiakkaasi on luvannut, että talo on esittelykunnossa. Olet kuitenkin hieman skeptinen, sillä asiakkaasi nykyinen elämäntilanne on kaikkea muuta kuin ruusuinen. Perheenisä lähti nuoremman naisen löydettyään ja jätti teini-ikäiset lapsensa ex-vaimonsa hoidettavaksi. Puoli vuotta sitten ex-aviomies vaati yhteisen kodin myymistä. Uusi perhe  tarvitsi uuden kodin ja siihen ex-perheenisä tarvitsi rahaa.  Tilanne on hyvin kiristynyt ja ihmissuhteet ovat solmussa. Asunnonvälittäjän asiaa ei myöskään auta se, että ex-miehen teini-ikäiset lapset kokevat tulleensa isänsä hylkäämiksi. Sen vuoksi he ovat normiteinikapinan  lisäksi ryhtyneet sabotoimaan kotinsa myyntiä.

Nuoremman teinin huone oli niin täyteen tungettu, ettei huoneessa päässyt liikkumaan.

Et ole ensimmäinen välittäjä. Jo ennen sinua välittäjät ovat yrittäneet saada kauppoja. Menestyksettä. Talon myyntihintaa oli alennettava. Potentiaalista ostajaa ei kuitenkaan ole saatu innostumaan. Asunnon tärkein asia – sijainti – on kohdallaan.  On erinomaiset kulkuyhteydet, ja vain puolen tunnin ajomatka keskustaan. Talo sijaitsee rauhallisella sivukadulla idyllisellä omakotialueella. Kiinteistöön  kuuluu iso etupiha ja talon katseilta suojaisella puolella on kaunis puutarha. Miksi kauppoja ei synny? Ongelmana ei ole talo, vaan sen kapinoivat teiniasukkaat. Olet kuullut, että huhujen mukaan teinit olivat asuntonäyttöjen aikana sulkeneet makuuhuoneidensa ovet, nukkuneet olohuoneessa asuntonäytön aikana ja aiheuttaneet muuta kaaosta.

Vanhemman teiniasukkaan käsitys siivotusta huoneesta.

Kun saavut paikalle, näkyy etuoven vieressä rivi roskatynnyreitä. Siitä löytyy omat tynnyrit seka- ja biojäteotteelle  sekä paperikeräykseen tarkoitetut roskatynnyrit. Löyhkä on sanoinkuvaamaton.  Sen tunnistaa, vaikka auton ovet ovat kiinni. Nurmikkoa ei myöskään ole leikattu . Näet sielusi silmin kuinka punkit ja muut ruohikon itikat ryömivät housujen punttejasi pitkin ihollesi. Sinua puistattaa. Ryhdistäydyt ja nouset autosta ulos. Suurilla loikilla  pääset pihalle ripoteltujen urheiluvälineiden yli etuovelle. Oven kohdalla pidät hengitystäsi.  Roskatynnyrit haisevat pahemmin kuin kunnallinen kaatopaikka.

Onneksi, hieman ennen uhkaavaa tukehtumista, talon nykyinen omistaja avaa  oven ja pääset heti sisälle. Hengität syvään. Ja kohtaat seuraavan myynnin esteen. Käytävän seinällä oleva iso peili on säpäleinä, eikä edelleenkään ole vaihdettu. Asiakkaasi kertoo kyseisen peilin hajonneen väärinymmärrykseen kotiintuloajoista. Kyselet tarkemmin ja kuulet, että kyseessä on ollut ketjureaktio. Teini työntää vanhempaansa, joka vuorostaan kaatuu peiliä vasten, mikä sitten sattuu hajoamaan pirstaleiksi. Vain peilin vasen kulma on jäänyt kertomaan tarinaa.

Lavuaarin puhdistus ennen asuntonäyttöä oli jäänyt asukkailta tekemättä.

Eteisestä lähtee käytävä. Sen päässä on ovi keittiöön. Oven päälle on naulattu juliste Buckinham palatsin sotilaasta. Viime viikolla, kun kävit ensimmäistä kertaa vilkaisemassa kohdetta, ajattelit repäistä koko julisteen ovesta . Sisustaminen jäi kuitenkin siihen, että julistetta raottaessasi ymmärsit brittisotilaiden tarkoituksen. Ne seisoivat oven edessä peittääkseen ovet pinnan läpäisevän nyrkinkokoisen ja -muotoisen reiän. Sait repäisyrefleksiliikkeen pysähtymään ja juliste jäi paikoilleen.

Varmistat vielä useaan kertaan etteivät lapset ole asuntonäytön aikana kotona.  Asiakkaasi posket lehahtavat punaiseksi. Hän vakuuttaa, että teinit on lähetetty isovanhempiensa luo. Kun kävit ensimmäisellä visiitillä kohteessa, oli toinen teineistä lukinnut huoneensa oven ja jättänyt radion päälle  suurimmalla mahdollisella volyymilla. Toinen teineistä oli  heittänyt patjansa keskelle lattiaa nukkuakseen näytön aikana  kello 14.00 iltapäivällä. Yllätit hänet  asiakkaiden kanssa patjan päältä. Asuntonäyttöä ajatellen kävit vakavan keskustelun omistajien kanssa. Ex-mies ja ex-vaimo vakuuttivat  siirtävänsä teinit parkkiin jonnekin hyvin kauas koko myyntikauden ajaksi.

Kun teiniongelma on saatu ratkaistua, on aika päästää raivaussiivoojat töihin. Siirtolava täyttyy hetkessä roskasta ja omistajien mielestä arvokas irtaimisto siirtyy vuokravarastoon.  Etuoven vierestä  siirrät roskapöntöt muualle. Käytävän peilin puolikkaan poistat. Valitset talon suurimman viherkasvin peittämään kohtaa, jossa särkynyt peili on haalistuneen tapetin kertoman mukaan seissyt vuosikymmenen tai useamman.

Huomaat olohuoneen ikkunasta, että talon eteen on juuri pysäköity auto. Stailaat itsesi äkkiä kuntoon.  Vilkaisu ehjään peiliin ja menoksi!

Asuntonäytön jälkeen mietit ajankäyttöäsi.  Lasket kuinka vähän aikaa  saat käytettyä asuntonäyttöön ja kuinka paljon aikaa kuluu valmisteluihin. Valmistelevan työn määrä on valtavan suuri. Kauppoja kuitenkin syntyy vain näytöillä ja neuvotteluissa. Varsinkin näyttöjen onnistuminen on usein yllättävistä tekijöistä, kuten näistä teineistä kiinni.

Kauhistut! Ostajille on toki selvää, että kapinoivat teinit eivät kuulu talon irtaimistoon. Talon myynnissä tunnelma ja imago on hyvin olennainen tekijä. Kiinteistövälittäjä ei ole varautunut esimerkiksi toimimaan psykologina vaikeuksissa kamppailevalle yksinhuoltajalle, uutta elämää aloittavalle ex-aviomiehelle tai moniongelmallisille teineille.

Huokaiset syvään. Mietit miten mukavaa olisi näyttää talo ilman sen nykyisiä asukkaita. Eikö olisikin hienoa, jos talon ostaja voisi saada todellisen tuntuisen ensivaikutelman talosta jo ennen asuntonäyttöä? Mitä jos talon voisi kuvata etukäteen ja voisit verkkoon ladata todellisen tuntuisen 3D-virtuaalikierroksen? Silloin potentiaalinen asiakas voisi virtuaalisesti käydä asunnon läpi ilman häiriötekijöitä, kuten kapinoivia teinejä.

Innostut ajatuksesta ja käyt läpi sähköpostejasi. Eräs kollegoistasi oli kuullut kiinteistönvälittäjille tarkoitetusta Matterportin 3D-kamerasta. Siitä taisi olla sähköpostiakin. Todellisen tuntuinen 24/7 auki oleva 3D-asuntonäyttö alkaa kuulostaa loistavalta idealta…

Kirjoittaja: Juliane Jokinen, Myynti- ja Markkinointikoordinaattori, Geotrim Oy

Geotrim Oy toimii Matterportin maahantuojana Suomessa.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *